BOSTADSRÄTT
En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening som upplåter bostäder med bostadsrätt utan begränsning i tid till sina medlemmar. Bostäder upplåtna med bostadsrätt regleras i bostadsrättslagen. Att köpa en bostadsrätt innebär att man betalar en insats för sin rätt att bo i föreningens hus. Du köper en andel. Medlem blir du genom att du äger en andel i föreningen. Medlemmarna äger och förvaltar föreningens hus och anläggningar som hör till föreningens mark.
STADGAR
Att inneha och bo i en bostadsrätt innebär både rättigheter och skyldigheter. I föreningens stadgar finns upptaget vad som gäller i just din förening.
TRIVSELREGLER
Styrelsen antar trivselregler för allas trivsel och som kompletterar stadgarna. Trivselreglerna gäller samtliga medlemmar, boende i föreningen, gäster och andra som vistas på föreningens fastighet. Reglerna finns för allas trivsel och rör bland annat grillning på balkong och uteplats, förvaring av gasolflaskor, rökförbud mm.
STYRELSE
Bostadsrättsföreningen startas tidigt i ett projekt. I den första styrelsen sitter det tre personer som har lång erfarenhet inom juridik, ekonomi, fastighetsfrågor och byggteknik för nya bostadsrättsföreningar. Styrelsen skriver under alla avtal som behövs för att projektet ska bli bostäder. Det är styrelsen som också skriver under förhandsavtal och upplåtelseavtal.
ÅRSSTÄMMA
Varje år hålls en ordinarie årsstämma då medlemmarna träffas för att gå igenom föreningens årsredovisning och revisionsberättelse samt att välja ny styrelse. Ledamöterna från första styrelsen har kvar sitt uppdrag tillsammans med nyvalda ledamöter och suppleanter under en period efter överlämnandet för att detta ska gå smidigt. Ledamöterna från första styrelsen avgår i samband med att de boende väljs in på ordinarie föreningsstämma i juni 2023.
EKONOMISK PLAN
Den ekonomiska planen redogör för föreningens beräknade kostnader och intäkter. I planen finns även en känslighetsanalys som visar hur månadsavgiften påverkas av till exempel höjda räntor. Den ekonomiska planen är registrerad hos Bolagsverket och Bolagsverket har även utfärdat ett tillstånd att upplåta bostadsrätt.
TILLTRÄDESDAG 2023-04-21
Det är den dag som nycklarna till bostaden delas ut och du tar över ansvaret för din nya bostad.
BESIKTNING
Bostäderna besiktigas i flera led och vid ett av tillfällena (slutbesiktningen) blir du som medlem välkommen att närvara. Du bör närvara vid detta tillfälle för att kunna framföra synpunkter och möjlighet att kontrollera dina inredningsval. Inbjudan skickas ut av besiktningsmannen i god tid innan besiktningsdagen. Tänk på att det är bostadsrättsföreningen som är juridisk motpart och beställare av entreprenaden. Besiktningsmannen gör en okulär besiktning och förlitar sig på det regelverk av lagar och branschregler som definierar vad som kan betraktas som fel och vad som ligger inom toleransgränsen.
Om något fel skulle upptäckas ska det åtgärdas så snart det är möjligt eller senast inom två månader. Vid vissa tillfällen kan det hända att det tar något längre tid till exempel på grund av väder, leverans av produkt. Ett besiktningsutlåtande (protokoll) upprättas.
Gemensamma utrymmen och fasaderna besiktigas också. Om det är möjligt med hänsyn till årstiden, besiktigas även utemiljön.
Om besiktningsmannen skulle upptäcka något fel vid slutbesiktningen som behöver kontrolleras efter åtgärd, kallas en efterbesiktning. Ett besiktningsutlåtande upprättas. Innan du tillträder din nya bostad har eventuella fel kontrollerats.